Vinnaren presenteras på Geneve-salongen

Här är finalisterna i Årets Bil 2017

Alfa Romeo Giulia

Det är på Geneve-salongen vinnaren av Årets Bil presenteras. Framröstad av Europas biljournalister. Här är de sju finalisterna för 2017.

De sju finalisterna har juryn med ordförande Håkan Matson i spetsen valt ut bland alla nya bilar under året som gått. Då juryn är sammansatt någorlunda i förhållande till de europeiska ländernas storlek tenderar italienska och franska lite mindre och billigare bilar att hamna i topp många gånger. I år har vi dock två stycken fullstora bilar i final.

Här är de sju finalisterna i bokstavsordning:

Alfa Romeo Giulia

Bild ovan. Alfas försök till en egen 3-serie. Mottagandet (utanför Italien) har dock varit ljummet. Det är helt enkelt något som saknas. Även i värstingmodellen QF. Företagsledningen ställer nu allt hopp till nya SUV:en Stelvio nu under 2017.

Citroën C3

Citroen C3 2016

Citroen C3 är alltid en succé på hemmamarknaden Frankrike. Men har den vad som krävs för resten av världen? I USA säljs inte märket över huvud taget. I Kina kämpar man på med bling-variationen DS.

Mercedes E-Klass

mb e-klass kombi 2017

Mercedes stora E-Klass är en succé oavsett vad Årets Bil-juryn kommer fram till. Säljs över hela världen och många blir Uber-droskor eller direktörsbilar på kontinenten. Kombin är en Sverigefavorit och nu finns den även med gummistövlar.

Nissan Micra

Nissan Micra 2017

När Japanska Nissans lillbil Micra går in i femte generation byts de bulliga formerna ihopskruvade i Indien mot skarpare veck och tydligare släktskap med storebror Qashqai. Men ser den inte väldigt mycket ut som en Seat åtminstone på denna bild?

Peugeot 3008 (vinnare!)

Peugeot 3008 2017

Om det är många franska biljournalister i Årets Bil-juryn? Svar: ja, det är det. Kommer PSA-gruppen med en ny bil så brukar den nå finalen. 3008 är en kompaktsuv i C-segmentet med mycket skojig infotainment men lite trista drivlinor.

Toyota C-HR

toyota c-hr 2017

Toyota-modellen som är namngiven som en Honda. Designen hamnar någonstans mittemellen en rover för månen och totalt utflippade vätgasbilen Toyota Mirai. Givetvis nån form av crossover och med hybriddrivlinan från senaste Prius.

Volvo S90/V90

volvo v90 2017

Slutligen Sveriges, Hisingens och Kinas stolthet; Nya Volvo S90/V90. Knappast en vinnare i denna tävling där småbilar normalt premieras men en stor framgång för Volvo som nu äntligen börjar bli premium på riktigt. Och Cross Country-modellen blir ändå lite bättre.

Uppdatering 6 mars. Vinnare blev SUV:en Peugeot 3008. Det är faktiskt femte gången fransmannen vinner denna titel genom åren. Samtidigt är det allra första gången en SUV blir Årets Bil. 

"Här är finalisterna i Årets Bil 2017", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)