Se upp Volvo XC90

Audi Q7 2016

audi q7 2016

På Detroit-salongen nästa vecka är det premiär för nya stor-suv:en Audi Q7 som 2016 års upplaga. En bil som blir en tuff konkurrent för nästan lika nya Volvo XC90.

Audi sålde under 2014 ca 1.5 miljoner bilar varav en tredjedel i Kina. Och det är framförallt där och i USA som stor-suv:en Audi Q7 hittar de flesta av sina köpare. Precis som Volvo XC90 är Audi Q7 större än bilar som BMW X5 eller Range Rover Sport. Man får gå till fullstora Range Rover, MB GL eller jänkare för att hitta samma eller större storlek.

2016-audi-q7-back

Nya Audi Q7 får en look liknande den utgående modellen men får lite skarpare veck på alla håll. Audi single frame-grill blir än mer uttalad. Motorbestyckningen börjar med två olika V6:or. En dieselturbo på 3 liter och 272 hästar samt en bensinare på likaledes 3 liter men med 333 hästar.

Några olika tvåliters fyror kommer lite senare i livscykeln. Även en hybridlina eller två är givetvis på gång tids nog. Då med extra elmotor och plug-in-möjlighet.

Om den räcker för amerikanerna eller om en V8 krävs får vi se framöver. När nu bensinpriset fallit så kraftigt vill jänkarna återigen köpa feta bilar med törstiga motorer. Med samtliga motorer medföljer en åttaväxlad Tiptronic-låda och nån manuell spakad låda är inte över huvud taget aktuell.

Audi Q7 2016 bygger på Volkswagens gemensamma plattform MLB vilket gör den lättare än föregångaren med ca 325 kilo lättare. Inte illa.

Audi Q7 2016

Inuti är instrumenteringen helt ny och mera flexibel och konfigurerbar än tidigare. Detta då hela instrumentklustret framför ratten i praktiken är en enda stor TFT-skärm. Det går även att beställa två stycken 10-tums surfplattor integrerade i baksätet till baksätespassagerarnas förnöjelse. Och så kan du förstås få egen WiFi hotspot i bilen.

Nya Audi Q7 2016 börjar säljas redan nu under våren med leveranser till sommaren. För priser får vi vänta lite till. Kanske bara några veckor dock.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)