En kinesisk elbil från Tyskland

BMW Brilliance Zinoro 1E

Zinoro-1E-BMW-X1-China-Elektro-SUV

Den ser ut som en BMW men ändå inte. Det här är en Zinoro 1E från BMW Brilliance. En elbil avsedd endast för Beijing och Shanghai som desutom bara kan leasas.

BMW Brilliance är tyskarnas samriskbolag i Kina. Man tillverkar och säljes dels ett urval av de BMW-modeller vi är vana vid här hemifrån men har även tagit fram speciella elbilar varav denna Zinoro 1E baseras på BMW X1. Bilen har en elektrisk motor på 125kW med ett vrid på 250Nm vilket räcker för en topphastighet på 130 km/h (mer än väl i Kina) och en räckvidd på 15 mil.

Batteriet är inte av riktigt samma typ som vi är vana vid utan här är det litium i kombination med järnfosfat istället. Full laddning tar 7.5h men bara om du har tillgång till 16A.

Vill du ha en Zinoro 1E måste du bo i Beijing eller Shanghai och bilen går inte att köpa, bara att leasa. Det kostar ca 7 400 RMB per månad vilket motsvarar ca 8 800 kronor per månad. Riktigt mycket pengar i Kina. Då ingår dock riktig laddbox, registreringsplåt och både försäkring och fri service.

Det kan vara värt att notera att få registrera en vanlig fossileldad bil inte är någon självklarhet i kinesiska meg acities. Förfarandet går till som så att det hålls en auktion varje månad. Högsta bud får köpa sin plåt … dyrt. För september 2014 var priset ungefär 90 000 kronor. Ouch!

"BMW Brilliance Zinoro 1E", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)