BMW och McLaren har en superbil ihop

BMW McLaren supercar rendering

Tyska BMW och brittiska McLaren har en helt ny nyutvecklad superbil på gång. Med V8 och fyra turboaggregat! Fast alla inblandade förnekar projektets existens.

Förra gången McLaren och BMW samarbetade blev resultatet McLaren F1, av många sedd som sin tids absolut bästa och mest kompromisslösa superbil.

Den nya bilen, som ännu inte har något namn, får motorer från BMW och kolfiberkonstruktion från McLaren. De båda märkena kommer att släppa varsin version av superbilen som dock sägs bli rejält olika i såväl utseende som motorkaraktär.

Förra gången märkena samarbetade blev den en hysterisk V12:a. Den här gången tillhandahåller BMW en helt ny fyraliters V8 som får inte mindre än fyra olika turboaggregat. Två drivna av avgaser som vanligt och två drivna av en separat elmotor. Tillsammans ska detta ge minst 750 hästar men förmodligen mer ändå.

Projektet är ännu i ett tidigt stadium så alla siffror kan givetvis komma att ändras flera gånger om men målet är att visa upp bilen i Frankfurt 2017 och ha den hos framförallt BMW-handlarna nån gång under 2019.

Vad BMWs namn på bilen kan tänkas bli är oklart. Ett namn som tidigare förekommit i spekulationer är BMW M100. För McLarens del blir bilen modell P16 vilket innebär nästa generation av McLaren 650S.

Två ganska stora disclaimers är dock på sin plats här. Dels är projektet långt ifrån spikat och klart ännu. Och med VWs dieselskandal i full storm kan mycket kastas om på den tyska spelplanen för biltillverkare den närmaste tiden. Visar det sig till exempel att även BMW fuskat med utsläppen så lär detta projekt dumpas illa kvickt.

Dessutom förnekar BMWs egna chefer att något projekt pågår.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)