BMW X3 generation 3 som årsmodell 2018

bmw x3

Efter 1.5 miljoner tillverkade exemplar och två generationer är det nu dags för BMW X3 generation 3 som årsmodell 2018. Och den är efterlängtad.

Efterlängtad för att generation 2 blivit till åren samtidigt som suget efter SUV:ar i denna storlek (BMW själva kallar den en Sports Activity Vehicle) är större än någonsin.

Nya X3 (internkod G01) ska vara bättre på allt säger BMW och det finns väl all anledning att faktiskt tro på. För med erfarenheter från åtskilliga generation av X-bilar bör ju BMW nu veta rätt bra vad de håller på med.

bmw x3

Utseendet på nya BMW X3 är mera X5 än X1, speciellt baktill i profil som på bilden högst upp. Samtidigt finns vissa likheter med 2-seriens Active Tourer vilket kanske inte är lika smickrande.

Motormässigt blir det tre bensinare och två dieslar. Det innebär att BMW tar dieselproblemen på allvar och minskar dess procent i utbudsmixen. Dieslarna blir klassikerna 20d och 30d där den förstnämnda är tjänstebilsklassikern och den senare en riktigt stark och fin motor.

Bensinarna blir 20i (med eller utan xDrive), 30i och M40i som blir en sportig värsting i väntan på en eventuell X3M. Treliters rak sexa på 360 hästar och 500 nm – mums! Både laddhybrid (PHEV) och en helt elektrisk version (EV) är planerad till ca 2020.

bmw x3

Alla modeller kommer med den åttastegade Steptronic-lådan som standard. Tack för det BMW. Att köra en SUV med manuell låda är att missa själva idén.

Som vanligt blir det mycket elektronik med trezoners klima, sätesventilation, ännu större Control Display-skärm, HUD, vidareutvecklad Connected Drive, Apple CarPlay, Display Key (som i 7-serien), CoPilot (smart farthållare) och en hel massa annat. Det mesta kostar givetvis extra som alltid med BMW.

Utöver de tre olika design-lines BMW oftast erbjuder (M Sport, xLine och Luxury) finns det nu ännu fler möjligheter att speca just din bil precis så smakfullt eller smaklöst som du själv vill.

bmw x3

Nu kommer visserligen mindre än en procent av X3-köparna att köra sin bil utanför anlagda vägar men bilen har numera 204 millimeters markfrigång vilket är bättre än exempelvis helt nya Volvo XC60. Vadningsdjupet (som du heller aldrig kommer att testa) är hela 500 millimeter. Alltså ca 30cm upp på dörrsidorna.

Så hur är det då med priser och tillgänglighet? Vad vi vet är att X3 20d börjar på 358 000 kronor och att M40i börjar på 500 000 kronor jämnt. Men det är också allt vi vet i dagsläget.

Produktionen börjar förmodligen redan nu i juli då BMW byters årsmodell internt. Så gå du in till din BMW-handlare och gör en förfrågan redan nu.

Infografik med nyheter och features

Pressmeddelande BMW X3 2018

arneby