Bränslecellsbilen är här

Bränslecells-bilen Toyota Mirai

Toyota Mirai 2016

Det har pratats länge om bränslecellsbilen som går på vätgas och bara spottar ur sig vatten. Nu är den här och den är bokstavligen framtiden. Toyota Mirai.

Mirai betyder nämligen framtid på japanska och uttrycket är futuristiskt, kanske alltför futuristiskt även för dig som vant dig vid kantiga Toyota Prius. Toyota Mirai är baserad på Lexus HS250 (USA only) men är utdragen 19 centimeter samtidigt som en stor del av bagageutrymmet upptas av vätgastanken.

toyota mirai

Visst, nån gång i framtiden säger du. Men Toyota Mirai går att köpa som 2016 års modell redan under 2015. Åtminstone på de marknader som faktiskt har vätgasmackar på plats. I dagsläget innebär det Tyskland, England och Danmark för Europas del. Störst blir dock troligen försäljningen i USA och då speciellt i Kalifornien. Försäljningsmålet globalt är satt till 700 bilar för 2015.

Toyota Mirai har en räckvidd på ca 50 mil på en tank vätgas. Elmotorn har en effekt på måttliga 154 hästar men ett vridmoment på saftiga 335 Nm. Koldioxidutsläppet är … just det .. 0 (noll och intet!). För det får amerikanerna betala ca 100 000 dollar vilket är ungefär samma pris som för betydligt sportigare elbilen Tesla Model S.

toyota mirai inuti

Även Honda och Huyundai är långt komna med sina bränslecellsbilar och räknar med försäljningsstart inom 2 år. Låt oss även hoppas att åtminstone storstadsområdena Stockholm och Malmö (med närhet till Köpenhamn) kan få fram några vätgasmackar under 2015.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)