Shanghai-salongen

Citroen Hybrid C5 Aircross en oväntat kraftfull crossover

citroen hybrid c5 aircross

I morgon öppnar bilsalongen i Shanghai men redan nu visar franska Citroen något oväntat upp nya hybrida crossovern Hybrid C5 Aircross.

Hybrid C5 Aircross är något så otippat som en kraftfull men ändå miljövänlig bil från Citroen. Hur kraftfull då tänker du skeptiskt. I plugin-utförande hela 300 hästkrafter faktiskt. Det är väldigt mycket för en modern Citroen där annars riktigt små överladdade dieslar är det vanliga.

citroen-hybrid-c5-aircross

Den första motorn går på bensin och matar 200 hästar till framhjulen. Till detta kopplas två mindre elmotorer som tillsammans ger 100 hästar till bakaxeln och vips har vi en kraftfull lagom stor fyrhjulsdriven fransk crossover som ändå är miljöklassad. På batteri går det att köra upp till 60 kilometer innan omladdning.

Fjädringen är på äkta Citroen-vis hydrualisk – men ändå inte. Så länge vägen inte är alltför tuff är fjädringen helt konventionell med dämpare och fjädrar. Men om det dyker upp riktigt fula pot holes tar Citroens Progressive Hydraulic Cushions över och jämnar ut det hela så att säga.

citroen-hybrid-c5-aircross-dash

Inredningen är modernt franskt och inte helt olik den i årets bil Peugeot 3008. På utsidan hittar vi ’airbumps’ kända från C4 Cactus och så detaljer i kontrasterande färger. Jättekul det första året men därefter förmodligen mest pinsamt. Låt oss hoppas att de finns som reservdelar i svart.

Redan på Shanghai-salongen 2015 visade Citroen upp Aircross Concept och det mesta verkar ha fått följa med till produktion. Åtminstone utvändigt.

När kommer då Citroen Hybrid C5 Aircross till din Citroen-handlare? Inte förrän hösten 2018 tyvärr. Vill du ha en tidigare så börjar de säljas i Kina redan i höst.

"Citroen Hybrid C5 Aircross en oväntat kraftfull crossover", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)