Det här är ett sponsrat inlägg

Däckpiraterna avslöjade!

däckpiraterna

Nu avslöjar däcktilverkaren Hankook; ’det är vi som står bakom Däckpiraterna!’

Det är den koreanska däcktillverkaren Hankook som ligger bakom den uppmärksammade aktivistgruppen Däckpiraterna som under våren har gäckat bilägare som kör med dubbfria vinterdäck även på den snö- och isfria delen av året. Bakom satsningen på Däckpiraterna ligger en frustration över att antalet bilar som kör med dubbfria vinterdäck även på sommaren ökar samtidigt som dessa är överrepresenterad i olycksstatistiken. Syftet är att få till lagstiftning med ett förbud mot dubbfria vinterdäck sommartid.

Det är sedan länge känt att cirka 250 000 bilar med dubbfria vinterdäck, enligt Sifo, kör runt på Sveriges vägar på sommaren och siffran ökar för varje år. Detta trots att däcken inte lämpar sig för högre temperaturer på grund av däckens gummikvalitet. Det påverkar bland annat bromssträckan kraftigt och den kan vara upp till 40 procent längre jämfört med sommardäck i hastigheter över 80 kilometer i timmen. Bilar med odubbade vinterdäck är därför överrepresenterade i olycksstatistiken och bland annat har minst en bil vinterdäck vid en av tio olyckor med dödlig utgång.

Förutom att det är en fara för trafiken att köra med dubbfria vinterdäck under sommaren så är det även oekonomiskt. Slitaget av däcken ökar, vilket innebär att livslängden för en uppsättning dubbfria vinterdäck minskar radikalt samtidigt som bilens bränsleförbrukning är högre jämfört med om bilen kör på sommardäck. Dessa båda faktorer påverkar dessutom miljön negativt.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)