Tokyo 2016

Daihatsu Copen Shooting Brake

daihatsu copen shooting brake concept

Toyotas budgetmärke Daihatsu tar med sig två riktigt söta nya koncept av lilla roadstern Daihatsu Copen till bilsalongen i Tokyo.

Daihatsu Copen har aldrig sålts i Sverige (bland annat på grund av katastrofal säkerhet) men många har sett den i andra delar av Europa och världen och förförts av dess gulliga retroinspirerade former. Nu är det dags för lite nya läckra koncept tycker Toyota och tar med sig två olika varianter med fast tak till bilsalongen i Tokyo.

Det ena konceptet har formen av en shooting brake eller en luxuös och snygg kombi utan särskilt praktiska egenskaper. En formfaktor man normalt förknippar med Mercedes CLA och CLS i dessa tider. Men även Ferrari FF.

daihatsu copen coupe concept

Det andra konceptet är en  coupé med en taklinje liknande den för vanliga cabb-modellen av Copen. Fast med fast tak då. I båda fallen rör det sig om små Kei-klassade motorer på futtiga 660 kubik.

Daihatsu Copen 1999 – 2012

Daihatsu Copen visades först upp i Detroit år 1999 för att komma i produktion till år 2002 då den konkurrerade med Japan-only-modellern Honda Beat och Suzuki Cappuccino på hemmaplan. Alla tre var så kallade Kei Cars i en storlek mindre än Mazda MX-5 Miata. År 2012 försvann Copen ur produktion men nu överväger alltså Daihatsu en återkomst på utvalda marknader. Till dessa hör knappast Sverige.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)