Nya tider även i London

Elektrisk London Black Cab från Geely

geely tx5 london black cab

Volvos kinesiska systerföretag Geely ska utveckla en elektrisk London Black Cab lagom till nya taxiregler 2018.

För ändamålet har man tagit in 400 miljoner dollar i riskkapital genom en så kallad grön obligation. Bilmodellen kommer att heta TX5 och bygger på minst sagt klassiska FX4 från 1958.

Bilen blir en plugin-hybrid och kommer att byggas i Coventry i England. Det blir bland annat panoramaglastak, inbyggd WiFi hotspot och plats för sex passagerare. Alltså en mer än idag.

Förmodligen blir drivlinan en vidareutveckling av en redan befintlig plattform från Geely som redan säljs i Kina idag. Geely har flera olika batteridrivna bilar i sortimentet idag. Den nya modellen kan även tänkas dyka upp i andra storstäder runt om i världen. Då troligen med något annorlunda utseende.

Räkna med att få se modell TX5 på Londons gator någon gång i början på 2018 om allt går som det ska. Då införs nämligen en ny lag i London som säger just att alla nya taxibilar måste vara elektrifierade.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)