Årets Bil 2014 provkörd

En månad med Peugeot 308

peugeot 308

Bilkoll har provkört Årets Bil 2014 – Peugeot 308 i en hel månad. Här är resultatet.

Det föll sig som så att vi behövde en hyrbil i familjen i väntan på min frus nya bil. Efter att ha ratat en Toyota Yaris som luktade cigarettrök fick jag istället en splitterny Peugeot 308 med färre än 100 mil på mätaren. Framförallt är det min fru Anne som kört den till och från jobbet under juni men jag har givetvis kört den själv då och då.

2014-Peugeot-308-SW-Interior

Istället för att skriva långt och länge här tänkte jag den här gången hänvisa till min lilla video och därefter komplettera med lite text nedanför. Så varsågod och titta på videon.

Utrustningsnivåer

I videon talar jag om två versionen av Peugeot 308. Det stämmer inte riktigt. Det finns tre olika utrustningsnivåer kallade Access, Active (testbilen) och Allure. Beroende på vilken av dessa du väljer finns sedan olika motorer att välja på. Ingen är dock större än 1.6 liter och det finns som jag säger ingen automatlåda att välja.

Väljer du en Peugeot 308 Allure med största motorn och lite lagom med lull-lull så hamnar bilen på ca 270 000 kronor.

Andra varianter

Peugeot 308 kommer även som liten kombi och heter då SW som i sportwagon. Det finns även en mera ’svullen’ version kallad 3008. Lite som Golf Plus (numera Golf Sports Wagon). Någon cabriolet-version har ännu inte visats av 308 men kan mycket väl komma då det fanns en Peugeot 307 med plåtcab som sålde riktigt bra.

Alternativ till Peugeot 308

Peugeot 308 tävlar i den så kallade Golfklassen där Volkswagen Golf alltjämt är bästa (och dyraste) valet. Andra alternativ i samma pris- och storleksklass är Ford Focus, Toyota Auris, Audi A3, Citroen C4 med flera. Golfklassen eller undre mellanklassen innehåller rekordmånga olika modeller som tävlar om uppmärksamheten.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)