Eurocopter X3 världens snabbaste

eurocopter x3EU vill ha en ’egen’ militär helikopter som inte kommer från USA. Efter mycket bråk, tandagnisslan och givetvis offantliga kostnader är nu Eurocopter flygfärdig.

Från Wikipedia:
Tidigare hade de flesta Eurocopter helikoptrarna namn efter olika djur som Colibrin eller Ecureuil (Ekorre på franska) men då man insåg att några djur i vissa länder ansågs vara skadedjur (framförallt Sydafrika där Colibrin är ett skadedjur) valde man att ge helikoptrarna ett namn bestående av EC (Eurocopter) följt av 3 siffror som anger om helikoptern är civil eller militär, hur mycket den väger och hur många motorer den har.

Det har tagit dryga 20 år och 12 500 anställda i främst Tyskland och Frankrike (fast Sverige är förstås med och betalar om än indirekt). Eurocopter kommer i flera olika versioner och på bilden ovan ser du modell Eurocopter X3 som är experimentell höghastighetsversion i lättviktsmaterial. Den visades nyligen upp på Paris Air Show.

Eurocopter X3 sägs vara världens snabbaste helikopter med en flyghastighet på dryga 470 kilometer i timmen. Vill du köpa en får du nog dock vänta några år till.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)