Mazda Miata får en italiensk kusin

Fiat 124 Spider

2017 Fiat 124 Spider

Bilsalongen i Los Angeles innebär några helt nya bilmodeller. Som till exempel lilla läckra Fiat 124 Spider med tydliga släktband till nya Mazda Miata.

Det är ju som så att Mazda och Fiat Chrysler (FCA) utvecklat bottenplattan till nya Mazda MX-5 och Fiat 124 tillsammans. Mazda fick alltså presentera sin bil först och nu när den är ute på marknaden kan FCA visa upp Fiat 124 Spider som årsmodell 2017.

Den stora skillnaden ligger i den yttre designen även om släktskapet syns även där då antalet bilmodeller i den här storleksklassen är mycket begränsat. Medan Mazda jobbar med Kaizen och Sky Activ så väljer FCA en i mitt tycke lite väl jänkisk look med tydligt Chrysler-tryne.

2017 Fiat 124 Spider

Fiat har petat i samma 1.4 liters turboladdade fyrcylindriga bensinmotor som i Fiat Abarth 500. Den ger visserligen bara 160 hästar med Fiat 124 väger lite och är ju mera en glidare än en sportbil. Växellådan är sexväxlad och kan fås manuell eller automatisk.

Inuti däremot ser det ut exakt som i Mazda MX-5 Miata. Inklusive infotainmentskärmen, fönsterhissknappar och ventilationsöppningar.  Lite snålt och fantasilöst kanske.

2017 Fiat 124 Spider

Fiat 124 Spider lanseras (på riktigt) nästa sommar och de 124 första exemplaren blir extrapimpade i utförandet Prima Edizione Lusso till ett säkerligen väl saltat pris. Hur saltat får vi dock vänta på.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)