China needs this!

Lotus får samma ägare som Volvo i kinesiska Geely

Lotus Exige Sport 380

Jag vågade inte riktigt hoppas, men nu står det klart att kinesiska Geely, som äger bland annat Volvo, köper majoriteten av anrika sportbilstillverkaren Lotus.

Rent tekniskt köper Geely 51% av den lilla sportbilen från  Hethel från malaysiska Proton som det inte alls går bra för numera. Dessutom köper Geely 49.9% av Proton själva. De kvarvarande 49 procenten i Lotus ägs nu av Etika Automotive som även är Protons största ägare genom konglomeratet DRB-Hicom.

Geelys CFO Daniel Donghui Li talar redan om  att ’unleash the full potential of Lotus Cars’ och det får väl sägas låta lovande.

Det är högst motvilligt som Malaysia säljer av sin stolta men knackiga bilindustri. Nationalism är högsta mode i landet numera och vad slår väl högre än ett alldeles eget bilmärke när grannländerna inte har något liknande.

Proton har två fabriker i Malaysia och de kan säkerligen komma till nytta här. Proton har även bra distribution i regionen vilket givetvis är intressant.

Lotus Cars har i dagsläget 4 olika modellserier som alla egentligen är väldigt lika och dessutom börjar bli till åren komna. Dessa är Evora, Exige, Elise och 3-Eleven som är en ren banracingbil.

Den i dagarna avlidne Roger Moore körde en Lotus Esprit S1 kallad Wet Nellie i James Bond-filmen Älskade Spion.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)