en riktigt auto-mobil

Google Car

google car

Google presenterar sin första riktiga självkörande bil – Google Car. En liten rund elbil med näpet utseende.

Google Car är helt byggd från scratch för att vara just en självkörande elbil. Den har inga reglage som låter passagerarna påverka färden utan programmeras istället med en destination innan avfärd. Därefter kan Google Car själv förhålla sig till de trafiksituationer som uppstår och även välja en annan rutt om inkommande trafikdata motiverar det. Ett vägarbete eller en rejäl kö exempelvis.

En bil helt utan gas, broms eller ratt kan givetvis vara provocerande och skrämmande för den typiske bilföraren men just detta koncept av Google Car är mera avsett för den som inte vill eller kan köra själv. Se på videon nedan så förstår du mera.

”On the inside, we’ve designed for learning, not luxury.” – Chris Urmson

r2-125Informationen som Google Car baserar sitt spårval på kommer från ett flertal olika kameror placerade ovanpå och runt bilen. Bilen har även andra typer av sensorer som avståndsmätare och gyroskop. Precis som vilken modern bil som helst egentligen.

Bilens hastighet är begränsad till 25 mph eller 40 kilometer i timmen. Det finns två säten med bilbälte, lite förvaring för passagerarnas bagage och så en infotainment-skärm så att du har något att göra medan bakomvarande trafik tutar på dig för att du kör så sakta.

Enligt Googles Chris Urmson kommer 100 prototyper att byggas och sättas i kontrollerad drift redan nu i sommar. Du kommer dock inte att kunna köpa en Google Car av denna generation. Det dröjer flera år till.

http://iframe.ly/bud7yJ

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)