Se upp Toyota Prius!

Hyundai Ioniq är en helt ny hybrid och elbil

hyundai ioniq

Snart får Toyota Prius, Chevy Volt och Nissan Leaf konkurrens av helt nya Hyundai Ioniq. Den första ronden går i Hyundais hemland Sydkorea.

Hyundai Ioniq är en helt ny bilmodell från den koreanska bilfabrikanten. Den kommer i flera olika versioner från hybrid drift till ren elbil. Först ut är dock hybriden som kombinerar en 1.6-liters fyrcylindrig Kappa-motor med 104 hästar. Den kombineras med en elmotor på 43 hästar och tillsammans ger de Ioniq en total output på 139 hästar.

Hyundai vill i dagsläget inte säga hur fort Ioniq går eller hur lång räckvidd den har. Det får vi nog tolka som att den inte är avsevärt bättre än hos konkurrenterna ovan … ännu.

Hyundai Ioniq

Batteripacken är av lithium-ion-polymer-typ och den får rum utmärkt under passagerarsoffan bak utan ta utrymme från skuffen. Växellådan är en sexväxlad dubbelkopplingslåda vilket alltid är trevligt. Bilen ska även vara lättare och sportigare än konkurrenterna säger Hyundai. Detta genom användande av såväl återvunna som återvinningsbara kompositmaterial.

Infotainment är viktigt idag och Ioniq får en 7″ petskärm med stöd för både Apples CarPlay och Android Auto. Precis som det ska vara alltså. Och så förstås alla moderna säkerhetssystem för att hålla föraren alert och i rätt fil.

Hyundai Ioniq

Premiär får Hyundai Ioniq på både New York Auto Show och Geneva Motor Show i mars månad. Då får vi förhoppningsvis veta lite mera. Som till exempel räckvidd, pris och när den faktiskt går att köpa utanför Sydkorea.

Uppdatering: Enligt Teknikens Värld kommer Ionic till Sverige redan i höst som årsmodell 2017. Inte illa!

"Hyundai Ioniq är en helt ny hybrid och elbil", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)