Jaguars nya elbil I-Pace kommer 2018

Jaguar i-Pace

Jaguar visar upp elbilskonceptet I-Pace på årets bilsalong i Los Angeles. Superbilsutseende och sportbilsprestanda utlovas.

Nu är det förvisso inte så svårt att lova nästan vad som helst när det rör sig om just konceptbilar som bara ska klara att rulla upp på podiet på en bilsalong men Jaguar utlovar rejäla siffror.

Jaguar använder ordet ’pace’ här så de ser själva på bilen som en SUV eller kanske snarare crossover. Och formerna bakifrån är helt klart bekanta. Å andra sidan vet vi inte idag exakt hur stor bilen blir så det kanske är för tidigt att säga något om hur den passar in i Pace-familjen som alltså snart består av tre olika modeller.

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace ska acca från 0 till 100 på fyra sekunder men ändå ha ha en räckvidd på över 500 kilometer – enligt den nya körcykeln NEDC – med ett batteripack på 90 kWh. Vridmomentet är 700 Nm och antalet hästar 400. Låter onekligen lovande!

Redan 2018 ska I-Pace finnas på vägarna säger Jaguar själva. Och den ska bli bättre än Tesla med en ’exakt och smidig kördynamik som tidigare aldrig upplevts i ett elfordon’. Låt oss hoppas att Jaguar har rätt här för deras egen skull. Att lova en produkt bättre än Tesla och sedan inte leverera på det funkar inte längre. Något flera traditionella tillverkare redan fallit på.

Jaguar I-Pace

Den 16:e november öppnar bilsalongen i Los Angeles 2016 och där och då kan man beskåda Jaguar I-Pace i plåten och plasten.

arneby