Hyrbilarnas hyrbil uppdateras

Kia Rio generation 4 – din nästa hyrbil är här

Kia Rio 2017

Den är inte rolig och den är inte snygg. Men den är förmodligen världens vanligaste hyrbil. Nu kommer Kia Rio generation 4. Och det blir bättre än någonsin.

Om du någon gång hyrt bil i Australien, Europa eller Asien och bara vill ha det allra billigaste är chansen överhängande att du fått en Kia Rio. En bil med hårdplastad inredning, lungsjuk motor och en manuell låda med samma precision som en påse grus.

Kia Rio 2017

Nu kommer Rio generation 4 sedan starten 2001. Innan dess hette den Kia Pride. Man kanske inte kan säga att den nya bilen är läcker, men det är i alla fall inte ful. Det viktigaste är fortfarande att den är billig (i totalekonomi) och praktisk att använda.

Nya Rio är lite längre, bredare och lägre såsom trenden förespråkar. Utan att nämna några siffror säger Kia att bilen lastar mer än tidigare generationer. Inredningen är snyggare och infotainmentskärmen både större och förmodligen bättre.

Kia Rio 2017

Flera olika drivlinor blir aktuella men vilka av dessa som når Sverige vet vi inte idag. T-GDI-motorn på 99 eller 118 hästar bör kunna vara aktuell för Sverige. Det finns även en bensinare på 1.25 liter och en på 1.4 som vi känner sedan tidigare. På dieselsidan finns en 1.4-literssnurra med 69 eller 89 hästar där den senare torde bli aktuell för Sverige.

Dagens Rio kostar från 133 000 kronor och det är troligt att Kia höjer priset lite något såsom de brukar göra för varje generation. Några officiella svenska priser är dock inte klara än. Nya Rio kommer som årsmodell 2017 med leveransstart till våren.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)