Ännu en crossover från Korea

Kia Stonic är systermodell till Hyundai Kona

Kia Stonic

Behöver vi ännu en liten crossover från Korea? Tydligen gör vi det säger Kia och lanserar Kia Stonic som systermodell till Hyundai Kona i B-klassen.

Kia Stonic satsar på mera stil än vad vanligt är för Kia. Samtidigt är den mera nedtonad än systermodellen Kona eller för den delen ganska nya Toyota C-HR. Konkurrenterna förutom dessa två är exempelvis Honda HR-V, Mazda CX-3 och Nissan Juke.

Kia Stonic

Framtill ser Stonic ut som en lätt uppdaterad Kia Soul. Baktill känns det dock väldigt Sportage. Tvåtonslackering med avvikande takfärg tycker tydligen koreanerna att det är coolt eftersom både Kona och Stonic kan fås på detta sätt. 5 olika färger kan väljas på för Stonic. Kombinera det med karosslacken och det blir totalt 20 olika färgkombinationer.

Det blir både Apple CarPlay och Android Auto och keyless entry och en del annat smått och gott som många hjälpsystem, hasplåtar, spoiler med mera. Prisvärt helt enkelt.

Kia Stonic

Motormässigt blir det förmodligen två dieselspisar och två bensinare. Alla modell mindre såklart. Sexväxlad vanlig automat eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Alltså ingen manuell låda alls? Officiell premiär sker på Frankfurt-salongen och då får vi även veta priserna för Sverige.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)