Kinesiska elbilar

Kinesiska Byd säljer flest elbilar i hela världen

Byd Qin

Kinesiska Byd säljer fler elbilar än någon annan tillverkare i världen. Trots det känner varken amerikaner eller Européer knappt till märket.

Under 2015 sålde Tesla Motors dryga 50 000 elbilar varav den allra största delen givetvis var Model S. Under samma period sålde kinesiska Byd ca 62 000 bilar. Detta trots att du och jag knappt hört talats om märket (fast flitiga Bilkoll-läsare kanske kommer ihåg den här notisen). Byd har dessutom en uppsjö med olika plugin-modeller att välja på som alla är avsevärt billigare än en Tesla Model S.

Modellen på bilden ovan heter Byd Qin och är märkets bästsäljande plugin-hybrid. Den gör 0 till 100 på under sex sekunder vilket får anses helt ok för en kinesisk elbil som kostar dryga 210 000 kronor. Räckvidden är 70 kilometer och Qin säljs på många olika små marknader, jag såg till exempel åtskilliga Byd-bilar på Curacao när jag var där över nyår, men inte vare sig i USA eller Europa idag. Modellen har idag sålts i totalt över 50 000 exemplar bara i Kina.

byd e6

Det finns dock bilar från Byd även i USA. Vanligast är modellen e6 som privatimporteras och sedan körs som el-taxi i städer som till exempel New York. Det finns ca 50 stycken Byd e6 eltaxi New York så håll utkik nästa gång du är där. Även i Kina är e6 populär som taxi. Då kan det se ut som på bilden ovan. Byd e6 är en renodlad elbil medan Byd Qin alltså är en plugin-hybrid.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)