Mera gigantiska SUV:ar

Maserati-Kubang

Nej, trenden med gigantiska SUV:ar är tyvärr inte över. För även om svensken mer och mer går för kompakt-SUV:ar så gillar ryssar, dubaibor och kineser fortfarande gigantiska bilar. Här är några nya monster att se fram emot de närmaste åren.

Maserati Kubang eller Levante (ovan) skulle egentligen redan varit ute på marknaden med ett baspris på ca 70 000 dollar men verkar ha blivit försenad. Kubang/Levante bygger i mångt och mycket på Jeep Grand Cherokee och de båda bilarna var i alla fall tänkta att produceras sida vid sida i Detroit. Som motor förväntar vi oss en 4.5-liters V8 med åttaväxlad dubbelkopplingslåda och självklart fyrhjulsdrift. Senaste budet är lansering under namnet Levante sent 2014.

lamborghini-urus-concept

Lamborghini Urus är ett koncept som visades upp på Beijings bilsalong 2012 vilket innebär att det är lite tid kvar till en eventuell marknadsintroduktion. Precis som Maserati ovan vill Lambo nå de ryska, kinesiska, indiska och sydamerikanska kunderna. Och förstås Förenade Arabemiraten där endast en gigantisk SUV eller exklusiv supersportbil duger för medborgare.

Likheten med legendariska Lamborghini LM002 (öken-SUV långt före sin tid) finns där men även drag av Porsche Cayenne. Motorn sägs vara en Audi-utvecklad V8 med dubbelturbo på 4 liter. Plattformen är densamma som för nästa generation Cayenne, Q7 och Touareg. Lambo Urus har setts på vägarna i testkörningar och beräknas nå marknaden ca 2017.

Bentley_EXP_9_F_ConceptBentley EXP 9F är en riktigt gräslig skapelse från världens näst förnämsta biltillverkare efter Rolls Royce. Konceptet på bilden ovan har visats upp och dragits tillbaka. Det enda Bentley säger idag är att det kommer en SUV år 2016 och visar upp en svepande blyertsskiss.

 

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)