Mercedes-Maybach G650 Landaulet klarar allt

MB G650 Landaulet

Mercedes-Maybach G650 Landaulet är bilen som är allt på en gång. Rymlig, kraftfull, snabb och öppen. Men den är kanske lite dyr.

Det sista exemplaret av MB G650 Landaulet såldes nyligen för runt 14 miljoner på Bonhams i England. Köpare var en belgisk samlare och alla pengarna går den här gången till något bra, nämligen Laureus Sport for Good Foundation som är en stiftelse till förmån för idrott för unga.

En landaulet, för dig som undrar, är en bil där föraren är täckt medan passageraren har öppet mot himlen. En biltyp som är populär bland påvar och diktatorer men sedan 1963 inte längre bland amerikanska presidenter. Viktigt är även rutan mellan förare och passagerare som går att hissa upp elektriskt.

MB G650 Landaulet

Man skulle även kunna kalla den för den perfekta safarivagnen. Men frågan är då om den elektriska sufletten är snabb nog när lejonen förbereder attack. De båda baksätena är dock helt fällbara inklusive uppfällbara fotstöd och har uppvärmning och varsin 10-tums LCD-skärm framför sig.

Siffrorna 650 betyder en V12 på 630 hästar vilket garanterat inte behövs på savannen. Det feta vridmomentet och fyrhjulsdriften kan dock vara användbart om man behöver bärga en flodhäst till exempel.

Totalt har det byggts 99 enheter av den här modellen och det här var den allra sista – för den här gången.

arneby