Dags för eletriska långtradare

Nikola One är en elektrisk lastbil

nikola one

Nikola Motor är det andra bolaget som bygger sin renommé på Nikola Teslas upptäckter. Nu har de förbokningar på 7 000 enheter av sin första modell kallad Nikola One.

Nikola Motor använder samma typ av batteripacke som Tesla Motors personbilar men i en Nikola One går det in 18 650 celler vilket motsvarar 320 kWh. En semi, som det kallas i USA, kostar ca 375 000 dollar levererad och klar men att förboka en kostar bara 1 500 dollar så vi får väl se hur många av dessa 7000 förbokningar som faktiskt blir affärer.

Nikola One har ett hybridsystem som kombinerar en elmotor med en naturgasbrännare. Faktum är att den ‘vanliga’ motorn kan gå på nästan vilket traditionellt bränsle som helst men naturgas är standard. 2 000 hästar utvecklar den och i kombination med batteri och elmotor ska det ge en räckvidd på 1200 amerikanska miles eller  nästan 2 000 kilometer till en oslagbar totalkostnad.

nikola one cockpit render

Nikola Motor har dock långt kvar till produktion och det här är sannerligen inga enkla saker att hålla på med. Bilden på förarmiljön ovan är som synes renderad. Vridmoment och dragbelastning i en stor lastbil kräver helt andra prylar än i förhållandevis lätta personbilar.

Låt oss hoppas det går vägen för Nikola Motor!

"Nikola One är en elektrisk lastbil", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)