Politisk enighet i Norge

Norge förbjuder fossila bränslen

norge fossila bränslen

De fyra stora partierna i Norge har kommit överens om att förbjuda försäljning av bilar som går på bensin eller diesel inom 10 år.

Uppdatering 16 augusti: Norges transportminister förnekar nu att det blir något förbud mot fossila bränslen i Norge.

Det är norska Dagens Næringsliv (betalvägg så ingen länk till DN) som skriver att Høyre, Venstre, Frp och KrF i princip är överens om att helt förbjuda försäljning av fordon som går på fossila bränslen som bensin eller diesel från år 2025.

Jag förmodar att förbudet enbart gäller för privata fordon och fordon för personbefordran men det är svårt att veta. Annars blir det bråttom att fram tunga oljetransporttruckar till 2025.

Lite fascinerande är det att Norge å ena sidan inte har någon bilindustri att skydda men väl en stor och just nu blödande oljeindustri som knappast lär bli glada över detta.

Något beslut är ännu inte taget men alla de fyra stora partierna är som sagt överens i princip. Norge är redan idag det land i världen där det säljs flest bilar helt utan utsläpp av giftiga avgaser. 24% av alla sålda nybilar i år har elektriska drivlinor.

Även Holland och Indien (!!) överväger totalförbud mot fossila fordon men har svårt att komma till skott på grund av politisk oenighet inom parlamentet. I Indien skulle ett krav på elmotor i de moppetaxi som kallas Rickshaws räcka en bra bit.

"Norge förbjuder fossila bränslen", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)