Nu införs mobilförbudet under körning

Imorgon är det dags – nu träder den skärpta lagen i kraft och det blir helt olagligt att hålla i din telefon samtidigt som du kör. Sedan 2013 har det varit olagligt att använda telefonen under körning om det påverkar din koncentration, men efter hårt tryck har nu regeringen valt att skärpa denna lag. Den nya skärpningen gäller alltså all form av mobilanvändande, så länge du inte pratar via en handsfree. Från och med imorgon, den första februari, får du helt sonika parkera bilen om du vill skicka ett SMS eller kolla dina sociala medier.

Sverige är faktiskt ett av de sista länder i Europa att skärpa lagen, och infrastrukturministern Tomas Eneroth menar att en nolltolerans mot mobilanvändande gör det enklare för polisen att kunna bötfälla lagbrytare. Detta är ett steg mot en nollvision i trafiken, men också ett beslut som faktiskt fått mycket kritik. Kritikerna menar att det är ett bekvämt sätt att lagstadga mot distraherade förare, när man i själva verket borde se till problemets djupare dimensioner – hur ser körkortsutbildningen ut? Vad har vi för grundläggande inställning till bilkörande? Hur ser vi på våra medtrafikanter och trafiksituationer? Att lagstadga mot just mobiltelefonen men inte saker som husdjur, kartor, iPads, kaffekoppar eller andra potentiella störningsmoment skjuter enligt kritikerna över ribban.

Faktum kvarstår, runt hälften av alla bilkörande svenskar använder telefonen samtidigt som man kör vid enstaka tillfällen, medan fem procent gör det på en daglig basis. Det vanligaste är att man tar upp den när man sitter i en bilkö medan 25 procent av svenska förare säger att de aldrig någonsin tittat på mobilen när de suttit i bilen. Vilken grupp tillhör du?

Användare

Bilkolls nyhetsredaktör sedan 2018.

Senaste notiserna av Användare (Se samtliga)