Plattformsbyte för crossover

Ny större Volkswagen Tiguan 2016

volkswagen tiguan

Det har blivit dags för lite anonyma VW Tiguan att växa upp. Nya Volkswagen Tiguan 2016 blir större och bygger nu på plattformen MQB.

Andra generationen Volkswagen Tiguan är större på alla ledder utom höjden som är något lägre men ändå lättare än tidigare. Allt tack vare just MQB och mera lättviktsmaterial. Utseendemässigt blir attityden tuffare än tidigare och linjerna känns igen från storebror Touareg.

volkswagen-tiguan

Det blir även en LWB-version av nya Tiguan. Alltså en Long Wheel Base-variant av den typ som framförallt kineser tycker väldigt mycket om. Tveksamt om den kommer att säljas i Sverige eller ens Europa dock.

Åtta olika motorer blir aktuella i Europa. Fyra bensinspisar och 4 dieselbrännare med allt från 123 upp till 237 stycken hästar. Givetvis kan du få din nya Tiguan fyrhjulsdriven om så önskas. Annars är den framhjulsdriven.

volkswagen-tiguan 2016

Det blir även en GTE-version, alltså en plugin-hybrid, tids nog. Då får du en 1.4-liters bensinturbo i kombo med VWs speciella lösning där den sexväxlade DSG-lådan innehåller en liten elmotor. Alltså samma lösning som i just nu Sverige-aktuella Volkswagen Passat GTE. Batteriet är på 13kWh och räckvidden på ren el anges till 5 mil. Plus eventuellt några till från solcellerna i panoramaglastaket.

Volkswagen Tiguan 2016 får internationell säljstart i april 2016.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)