Sugen på något nytt?

5 helt nya bilar 2017

alpine a110

Början på december innebär att ett nytt år snart är i antågande. Så vilka helt nya bilmodeller eller till och med helt nya bilmärken vi kan förvänta oss att få se under nästa år? Här är 5 helt nya bilar 2017.

Alpine

Alpine Sport AS1 render

Franska sportbilsmärket Alpine kommer tillbaka efter många i år dvala. Alpine var fristående fram till 1973 då Renault tog över som ägare och strax därefter lade ned tillverkningen. Istället blev Alpine en modell inom Renault-familjen men inte heller det höll riktigt. 1995 släpptes den sista Renault Alpine kallad A610. Nu är det alltså dags för omstart.

Den nya bilen som idag kallas AS1 (projektnamn) ser ut som en blandning av en Toyota GT86 och en äldre Audi TT ungefär. Alpine kommer att säljas på eller i anslutning till Renaults anläggningar på ca 70 platser runtom i Europa.

Alpines officiella sajt

 

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo Stelvio

Så har det blivit dags även för überitalienska Alfa Romeo att hoppa på SUV-tåget. Fiat och Chrysler är redan där och Ferrari törs förmodligen inte Marchionne SUV:ifiera så då återstår Alfa, vare sig man vill eller inte.

Alfa hoppas sälja 400 000 Stelvio redan under 2018 och då inte minst i USA där man satsar stenhårt. Bilen ser typiskt Alfa ut (fattas bara annat) och kommer primärt med en 2.2-liters fyra och åttaväxlad automatlåda.

 

BMW 3-serie

BMW 3-serie G20 render

Nu i höst har BMW börjat slå på stora trumman för en ny 5-serie med premiär i fenruari 2017. Senare under året kommer den i Sverige superpopulära 3-serien i en helt ny sjunde generation kallad G20. Looken knyter an till 5- och 7-serien och antalet options blir fler än någonsin inklusive iDrive generation 7 med trådlös Apple Car Play.

Motormässigt blir det som vanligt mycket att välja på och flera motorer kommer att uppdateras under modellens förmodligen 6 år långa livscykel. Vi får förhoppningsvis se en renodlad elversion av G20 runt år 2020.

 

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbreak render

Först skulle det inte bli någon kombi av nya Jaguar XF. Sen dök den upp på spionbilder och nu är den snart här. En modell som inte säljer så mycket på andra marknader men som Jaguar Sverige givetvis är tacksam att ha i laget i kombilandet Sverige.

Specifikationerna är närmast identiska med Jaguar XF Sedan.  Förmodad premiär under senare delen av året.

 

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery 2017

En helt ny Land Rover Discovery (generation 5)kommer nu till våren och ersätter den extremt boxiga äldre versionen. Den blir nu lite mera lik sin egen lillebror Discovery Sport och knyter även an till finbrorsan Range Rover.

Nya fullstora Discovey blir en dyr bil. Inte fullt lika dyr som Range Rover men inte långt därifrån. Jag ser speciellt fram emot den nya Ingenium-sexan på runt 3 liter som förmodligen begär premiär i nya Discovery … och därefter även hamnar i övriga JLR-modeller.

 

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)