Ny fabrik och nya modeller på gång

Nytt liv för De Tomaso

De Tomaso Pantera

Det ser ut som om den exotiska tillverkaren De Tomaso får en ny chans med nya ägare som planerar att anställa 360 personer och bygga en ny fabrik.

De Tomaso är utan tvekan mest kända för muskelpaketet Pantera som levde ända från 1971 till 1994. Märket grundades av argentinaren Alejandro De Tomaso redan 1959 och tillverkade modeller som Mangusta, Valleunga och såklart Pantera. Bolaget kontrollerade även Maserati under en period på 70-talet. Produktionen bestod mestadels av sportbilar men även lyxbilar såsom modellen Deauville. Bolaget gick i konkurs så sent som 2004.

De Tomaso Deauville

Nya ägare av De Tomaso är L3 Holdings (ett schweiziskt konsortium med kopplingar till Lotus F1 team) som köpte alla rättigheter för strax under 20 miljoner kronor i en budgivning nyligen. Ett lågt pris för ett så pass klassiskt märke vilket visar på osäkerheten i om det går att få igång produktionen igen.

De nya ägarna säger nu att de ska anställa upp till 360 personer och öppna en ny fabrik i Turin i Italien. Den första nya modellen ska bli en liten sportbil med mittmotor. En konkurrent till Porsche Boxster/Cayman månde?

De Tomaso Mangusta (Grupp 4 GT)

Det är inte första gången rättigheterna till De Tomaso köps upp och nya koncept utlovas. Så skedde redan 2011 då projektet Deauville crossover hann visas innan bolaget återigen gick i putten. Hoppas nu det går bättre denna gång.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)