Tricken blir självgående

Olli den självkörande elektriska minibussen

local motors olli

Amerikanska Local Motors har lämnat sportbilarna bakom sig för ett tag och tillsammans med IBM tagit fram en självkörande liten elbuss kallad Olli.

Tänk dig en lite större lyxig hissgondol av den typ du hittar i alperna. Koppla ned den från vajern och sätt ett hjul i varje hörn. Tryck ned lithium-jon-batterier och en IBM Watson superdator i sandwich-golvet så har du den elektriska självgående minibussen Olli från Local Motors.

Upp till 12 (smala) personer kan färdas i Olli utmed en förbestämd rutt. Från lokaltåget till bostadskomplexet eller varför inte från en gate eller pir till en annan på den gigantiska flygplatsen.

Olli använder sedan GPS, kameror och LIDAR (en slags laserbaserad radar) för ta sig från punkt A till punkt B. Det går kanske inte så fort men det är tryggt – och billigt eftersom ingen förare behövs. Men en central mänsklig övervakare finns alltid till hands säger Local Motors.

Företaget säger att en första Olli route redan finns på deras fabriksområde i Maryland. Under 2016 ska dock inte mindre än fyra linjer öppnas i vårt grannland Danmark. Danskarna är ju kända bilhatare så det låter fullt rimligt. Det blir även Ollisar i Las Vegas och Miami-Dade i Florida.

local motors olli shuttle

Olli använder som sagt IBMs Watson vilket är en kognitiv molnplattform som även låter passagerarna ‘prata’ med Olli. Local Motor menar att Olli helst talar om vart han ska åka, ger restaurangtips eller beättar om hur han är designad och fungerar.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)