Nytt från PSA och Renault

Småfranskt på Parissalongen 2014

citroen-c1-urban-ride-concept

Inte helt oväntat var det flera franska nyheter på Parissalongen 2014. Låt oss titta närmare på 3 modeller från vardera Citroen, Renault och Peugeot.


Citroen

Citroen visade upp en C1 Urban Ride (bilden högst upp) som är en slags tålig mikro-SUV för storstan. Kul och lite knäppt men knappast någon trolig produktionsbil. Modellen på bilden har det avdragbara canvastaket som Citroen är så förtjust i.

Citroen visade även upp en alternativ version av C4 Cactus kallad C4 Cactus Airflow 2L som bygger på PSA-gruppens Hybrid Air-system och som den delar med Peugeot 208 Hybrid Air 2L nedan. Det handlar om komprimerad luft och minimal förbrukning. Så pass att 2 liter bensin räcker till 10 mils körning.

Konceptet Citroen Divine DS Concept är en slags föraning om vad fransk lagomlyx innebär framöver. Divine DS Concept är även den första DS-modell som inte bygger direkt på en befintlig modell utan faktiskt är en egen modell i sig. Citroen tror starkt på undervarumärket DS framförallt i Kina.

Renault

Går vi så till Renault så finns även här tre olika koncept värda att nämna. Eolab visar att Renault återupptagit tanken på hybrider efter sin rejäla och inte helt lyckade satsning på renodlade elbilar. En laddhybrid med en förbrukning på 0.1 liter per mil. 76 bensinhästar möter 54 eldito.

En ny Espace är inte längre lika mycket minibuss utan mera … du gissade det, crossover. Både sänkt och dubbelt höjd. Högre markfrigång och högre inredningskvalitet. Men är den lika praktisk som tidigare? Produktionsklar såvitt jag förstår det.

Renault Clio Initiale Paris är Renaults försök att göra en DS. Alltså en lyxigare version av en befintlig modell. Lyxen är dock än så länge begränsad till xenon-ljus, 17-tumsfälgar och blanka stötfångare och spegelkåpor. Inuti blandas nappalädersäten med fuskläderinstrumentbräda. Bestyckningen är den vanliga vilket innebär 90 hästar varesig du väljer bensin eller diesel.

Peugeot

Peugeot Exalt är ett koncept vi sett tidigare. En framtidsstudie av en lyxig sedan med hajskinn. Japp, lacken på Exalt ska ha samma egenskaper som hajskinn för bland annat minimalt luftmotstånd. Prognos för produktionsstart: extremt låg.

Peugeot Quartz är ännu en hybrid crossover. Lite sportig, lite lyxig och lite lite terränggående. Och med väldigt många konstiga veck i plåtarna. Får Lexus kompakt-SUV NX att se rund och snäll ut. Hybrid innebär här bensin + el för sammanlagt 500 hästar. Knappast produktionsfähig.

208 Hybrid Air 2L är Peugeots försök att visa att även en helt vanlig småbil kan vara en hybrid och dra väldigt lite bensin. Den här hybriden är dock avsevärt mera avancerad än tidigare och jag ska inte säga att jag fullt ut förstår hur den funkar.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)