Geneve 2016

Seat Ateca är spanjorernas första crossover

seat ateca 2017

Med Seat Ateca tar de VW-ägda spanjorerna första steget in i det glödheta crossover-segmentet som nu är det största av dem alla i både Sverige och världen.

Seat Ateca bygger på MQB-plattformen och är med sina 436 centimerter kortare än gubbbilen VW Tiguan, MB GLA och BMW X1 men längre än helt nya Audi Q2. Huvudmålgruppen är de som idag köper Nissan Qashqai. En bil som under 2015 såldes i fler enheter än vad Seat sålde bilar över huvud taget.

Från start blir det två olika bensinare och tre dieslar. Alla välkända inom VW-gruppen och rätt små. Eller vad sägs om en instegssnurra på 1 liter och 113 hästar. Den största dieseln är på två liter och kan fås med 187 hästar. Räkna inte med några herrejösses-versioner av denna lilla CUV de närmaste åren.

seat ateca 2017

Ateca är framhjusdriven som standard men fyrhjulskrafs kallad 4Drive kan beställas. Sexväxlad manuell låda är standard det med men den sjustegade dubbelkopplingslådan blir nog populär med de motoralternativ där den kan beställas.

Insidan liknar Seat Leon i senaste utförande men skiljer sig med en 8-tums multimediapetskärm (om man betalar extra förstås). Trådlös mobilladdning och uppkoppling via såväl Apple Car Play som Android Auto finnes.

Seat Sverige vill inte ge några priser ännu men säger att nya Seat Ateca kommer med attraktiva erbjudande för privatleasing redan från start. Naturligt då Seat under 2015 var treddje största bilmärke på privatleasing i Sverige.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)