Det koreanska återtåget

SsangYong Tivoli

ssangyong tivoli

Efter 8 tämligen tysta år gör den koreanska fula ankungen SsangYong ännu ettt försök att erövra Sverige. Denna gång heter vapnet SsangYong Tivoli.

Jag skrev om SsangYong Tivoli i samband med höstens Frankfurt-salong men trodde inte bilen var aktuell för Sverige efter den fiaskoartade försäljning på ca 50 bilar per år märket haft de senaste åren. Men den danska importören Nic. Christiansen har vind i seglen och solsken i blick och satsar nu på ännu en häst i sitt stall.

Nya SsangYong Tivoli är en SUV-liknande personbil som startar på modesta 160 000 kronor och har 5 års garanti. Huvudkonkurrenterna blir med andra ord de likaså koreanska märkena Kia och Hyundai.

Tivoli kommer med antingen  en 1.6-liter bensinfyra eller en 1.6-liters dieselfyra. Båda med modesta krafter på 128 respektive 115 hästar. Lådorna är sexväxlade både manuella och automatiska och det går att få drivning på två eller fyra hjul.

Trots modest försäljning har SsangYong idag 10 återförsäljare i Sverige. Den aktuella lineupen består av Korando, Rexton, Rodius och Actyon Sports. Nu vill man öka försäljningen till 2000 enheter om året och öka på antalet återförsäljare.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)