Ny koreansk lågpris-SUV

SsangYong XLV – en koreansk budget-SUV

SsangYong XLV

Koreanska lågprismärket SsangYong tror fortsatt på den svenska marknaden och lanserar nu en SUV kallad SsangYong XLV för under 170 000 kronor.

SsangYong XLV baseras på samma bottenplatta som modellen Tivoli (den enda moderna bilen i koreanens flotta) men kan med förlängd kaross ge en lastförmågan på 720 kubikliter. Utseendemässigt är den helt enkelt en förlängd Tivoli med ännu en glasruta bakom C-stolpen.

Det är förmodligen just i ekvationen pris delat med lastförmåga den här bilen har sin relevans. Motorn är en 1.6 liters bensin- eller dieselmotor kombinerad med manuell låda och tvåhjulsdrift. Inte så kul kanske.

XLV

Någon större motor finns inte att välja på men däremot kan du få automatlåda, fyrhjulsdrift och lite dyrare plastdetaljer i kabinen mot tillägg. Utrustningsnivåerna kallas S, SE och EX.

SsangYong XLV finns i bilhallen sista helgen i oktober månad och dess främsta konkurrent är enligt importören själv Nissan Qashqai. Qashqai är en riktigt tråkig bil att köra så koreanerna sätter ribban lågt.

Med ett startpris på 169 000 kronor kan det dock fungera. Svenskar gillar billiga men ändå stora bilar. Något inte minst framgångarna för genomtrista Mitsubishi Outlander PHEV visar.

Gunnar Lindberg Årneby

RedaktörBilkoll.se
Redaktör och ansvarig utgivare för Bilkoll.se. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.