Uppdatering

Tesla Model III kommer redan nästa år

tesla model iii

Det har blivit dags för en uppdatering kring Teslas kommande mellanklassmodell kallad Tesla Model III.

Bilen som länge kallades Bluestar internt kommer storleksmässigt att konkurrera med nästa generations BMW 3-serie och beräknas lanseras 2017 med svenska leveranser tidigast 2018.

Vi vet inte så mycket om bilens specifikationer men sannolikt blir räckvidden likvärdig med dagens modeller (ca 30 mil) medan här inte läggs lika mycket krut på hysterisk acceleration eller exklusiva material invändigt. Eftersom Model III visas upp med fyra dörrar får vi utgå ifrån att även baksätet är fullvärdigt för vuxna människor. Utseendet är också lite sportigare än för den mera lyxbetonade Model S.

Bäst av allt är priset som idag anges bli 35 000 dollar eller ca 300 000 svenska kronor idag. Visst kan bilen bli dyrare innan den faktiskt släpps men än mer talar för lägre batteripriser framöver. Sen blir det förstås en rackarns massa dyra options som går att lägga till och så en signatur-modell till de första som beställer en bil.

Tesla räknar med att sälja 500 000 exemplar av Model III från och med år 2020. För att det ska funka måste först deras batterifabrik Gigafactory bli klar och det är den på god väg att bli.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)