Nu 8% snålare!

Toyota Prius 2016 officiell

toyota prius 2016

Något tidigare än beräknat är den redan här. Generation 4 av världens mest sålda elhybrid Toyota Prius 2016.

Formerna känns igen även om Prius 2016 blir kantigare än någonsin tidigare. Bilen är dessutom en aning längre, bredare och lägre, alltså precis vad rådande trend föreskriver. Toyota talar om en vidareutveckling av designkonceptet Mirai och att nya Prius är en ’löpare redo i startblocket’ i sin hållning. Grunden är Toyota New Global Architecture (TNGA).

Inuti blir det plastigt värre (ger plast lägre förbrukning än läder och vinyl?) och inte helt olikt Chevy Volt eller för all del Prius generation 1. Glossy white som på bilderna är dock inget tvång tack o lov. Ett par olika färger på inredningen och sju olika lackfärger är aktuella varav den röda på våra bilder kallas Hypersonic Red.

 

Toyota vill inte vara särskilt specifika när det kommer till drivlina eller förbrukning men allt talar för samma kombo av Atkinson-motor och batteri som tidigare. Batteripacken ska dock vara en nyutvecklad variant baserad på NiMh. Förbrukningen ska ha trimmats ned med 8-10% och antalet hästar ökat från 136 till ca 150. Karossen ska dessutom vara avsevärt vridstyvare än tidigare och en ny hjulupphängning framtill talar för bättre vägkomfort.

Priser och datum för Sverige är i dagsläget oklart men jag tror inte priset blir helt olikt dagens och förmodligen kan du beställa din Prius 2016 innan årets slut.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)