Köpguide

Välj rätt sommardäck 2015

rätt sommardäck 2015

Hög tid att tänka på vårens däckomläggning. Behöver du nya sommardäck 2015? Bilkoll guidar i däckdjungeln våren 2015.

När är det dags att köpa nya sommardäck? Lagen säger 1.6 millimeters mönsterdjup men ett däcks egenskaper försämras kraftigt redan vid passerade 3 millimeter säger de som vet. Och vilket däck ska du ha på din SUV egentligen?

Bästa sommardäck 2015

Om vi summerar årets tester av sommardäck i tidningarna Teknikens Värld (17″), Råd & Rön (16″), Vi Bilägare (16″), Aftonbladet (16″) och Auto Motor & Sport (17″) så får vi fram två mycket tydliga vinnare.

1. Continental Premium Contact 5 (16″)
eller Continental Sport Contact 5 (17″)

2. Goodyear Efficient Grip Performance (17″)

sommardäck 2015

Sämsta sommardäcken

De sommardäck som kom allra sämst i de olika testerna kom från tillverkare som Apollo, Cooper, Nanking, Gislaved (som inte alls tillverkas i Gislaved längre), Sailun och Nexen. Undvik dessa däck för din egen säkerhet.

Tidningen Vi Bilägare testade även så kallade ekodäck från Bridgestone, Continental, Michelin och Hankook i år och konstaterade att de alla är avsevärt sämre än premiumdäcken.

Kör du en SUV?

Om du kör en SUV bör du tänka på att dessa tester inte är helt rättvisande. En SUV har helt enkelt lite andra krav på ett däck, inte minst i sidstabilitet. Tyvärr finns det inte idag några svenska tester av däck för SUV:ar. Nokian Tyres har tagit fram några däckmodeller just för SUV:ar. Kan vara värda att titta närmare på.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)