Högerstyrt i finnskogarna

Finska Valmet bygger högerstyrd Mercedes GLC

Mercedes-Benz GLC 2016 Valmet

Mercedes SUV i C-klassen kallad Mercedes GLC är en framgång och nu börjar bilen även tillverkas hos Valmet i Finland.

Idag tillverkas Mercedes GLC precis som många andra MB-modeller i Bremen i Tyskland. Men försäljningen går bra och då inte bara i USA så nu utökar tyskarna med produktion hos Valmet i finska Uusikaupunki. Bland annat ska där tillverkas högerstyrda bilar för UK, Austrtalien och Japan.

GLC är alltså den lite rundade ersättaren till fyrkantiga GLK som nu gått ur produktion. GLC passar in mellan lilla GLA och lite större GLE och jättestora GLS. Familjen är så att säga komplett och namnharmoniserad.

Läs mer om både Mercedes GLC och min snabba provkörning av bilen här.

Det är inte helt ovanligt att finska Valmet hjälper tillverkar som behöver extra kapacitet. Svenska SAAB lade ut produktionen av flera olika modeller (9000 Cabriolet exempelvis) liksom Porsche (Boxster och Cayenne), Fisker, Opel (Calibra) och för ganska länge sedan nu döda Talbot. Även Mercedes A-klass tillverkas i Finland sedan 2012 och tyskarna är uppenbarligen nöjda med resultatet eftersom uppdraget nu utökas.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)