Plats för sju och så hunden

Volkswagen Atlas – en helt ny SUV för USA

VW Atlas 2018

Volkswagen har aldrig riktigt lyckats frälsa USA-marknaden med sina bilar. Med nya SUV:en Atlas har man utvecklat en typisk USA-modell från grunden. Nu jäklar!

Volkswagen Atlas rymmer 7 (storväxta) personer och alla deras prylar och pinaler. Det är gott om plats för Starbucks-kaffemuggar och det är en V6:a och en automatlåda kopplad till alla fyra hjulen om så önskas.

I USA är dock inte Atlas stor nog för att vara en riktig SUV så VW väljer att kalla den en crossover istället. 3 sätesrader rymmer 7 personer och allt deras pick och pack. Det är plastkjolar, hasplåtar, kantiga plåtveck och stora fyrkantiga bulliga hjulhus. Ganska mycket SUV om du frågar mig. Storleksmässigt kan bilen sägas vara i paritet med Ford Explorer.

VW Atlas 2018

”This is the biggest and boldest Volkswagen we have ever built in the United States, delivering the distinctive design and craftsmanship we’re known for, now with room for seven, the Atlas marks a brand-new journey for Volkswagen to enter into the heart of the American market.”

Hinrich Woebcken, CEO Volkswagen North America

Bilen börjar byggas i VWs fabrik i Chattanooga i december för leverans redan våren 2017 men ändå som modellår 2018. Lite knepigt kanske.

VW Atlas 2016 interiör

Med diesel-skandalen i färskt minne och amerikanerna tveksammare än någonsin till diesel-bilar och Volkswagen så behöver Wolfsburg defintivt en vinnare på USA-marknaden. Inte helt oväntat kommer Atlas bara med bensinmotorer. Två liter (fyra) och 238 hästar eller 3.6-liter (sexa) och 280 hästar.

Huvudkonkurrenterna torde bli Ford Explorer, Dodge Durango och Toyota Highlander och Pilot. Att VW Atlas är en bättre bil än dem alla tror jag inte det råder någon större tvekan om. Jänkare är dock inte direkt kända för att välja bil baserat på byggkvalitet, köregenskaper, förbrukning eller ens logik många gånger.

"Volkswagen Atlas - en helt ny SUV för USA", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)