CES 2016

Volkswagen Budd-E Concept

vw budd-e concept

Volkswagen Budd-E är ett koncept som visar upp VW-gruppens framtida fossilfria riktning på CES-mässan i Las Vegas.

Minibussar är ute medan elbilar är inne. Samtidigt har surfare alltid känt en dragning till den gamla folkabussen. Så vad göra? Jo, VW tar fram en elektrisk miniversion av gamla konceptet Microbus och kallar den istället för Budd-E Concept.

Volkswagen Budd-E Concept bygger på en ny elektrisk plattform som bland annat inkluderar det elsystem på 800V som Porsche visade upp med sitt Mission E Concept. Det innebär avsevärt kortade laddtider. Räckvidden uppges, efter viss korrigering från VWs sida, vara ca 374 kilometer.

vw budd-e concept

Konceptet Budd-E innehåller även trådlös induktiv laddning som dock inte lär bli verklighet än på ett tag. VW vill förhålla sig öppna till den utveckling inom battericeller som förväntas ske inom de närmaste åren.

Budd-E ersätter utvändiga speglar med kameror och invändiga minidisplayer och i linje med nyare Audi-modeller så löses gränsen mellan instrumentkluster och infotainment upp ytterligare. Bilen är givetvis fullständigt uppkopplad på alla sätt både av säkerhetsskäl och för att ha något att göra när man sitter i köerna på väg till och från jobbet.

VW Budd-E ska ses som ett koncept fullt av möjliga framtida tekniker och funktioner snarare än en faktisk modell vi snart får se i bilhallen. Volkswagen behöver alla chanser de kan få att visa upp att deras framtid är fossilfri så att säga.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)