China can use this!

Volkswagen Phideon är en kinesisk Phaeton

phideon

Tänk dig en ny Phaeton som bara säljs i Kina så har du nya VW Phideon. En gigantisk Passat med typiska kinesiska kännetecken.

Phideon bygger på VWs MLB-plattform som den delar med bland annat nya Audi A7 och Porsche Macan. Bilen är Volkswagens första modell på plattformen.

Rika kineser vill ha stora vräkiga sedander där man kan sitta baktill och röka eller dricka konjak medan en chaufför framför ekipaket. Och de är många, så många att västerländska biltillverkare nästan slår knut på sig själva för att tillgodose denna marknad. Därav denna underliga och till synes mycket nischade modell från Wolfsburg.

vw phideon

Motorn blir en 3-liters turbomatad V6:a på 295 hästar och drivning på alla fyra. Det blir även en lite enklare tvåhjusldriven sak med en tvåliters turbofyra tids nog då det ändå inte går att köra fort på kinesiska vägar. Antingen är det trafikinfarkt eller så är vägbanan helt enkelt för dålig.

VW pratar även om en framtida hybrid modell men det förutsätter förstås att Phideon säljer bra först, något som är långt ifrån säkert tror jag.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)