Volkswagen do Brasil

Volkswagen Saveiro

volkswagen saveiro cross

Volkswagen Amarok är faktiskt inte Volkswagen-gruppens enda pickup. På den brasilianska marknaden finns även en knepig sak kallad Volkswagen Saveiro.

Volkswagen Saveiro kan sägas vara vad australiensarna kallar en ’ute’. Alltså en utility wagon vilka oftast ser ut som vanlig kombi där baksäte och bagageutrymme ersatts av ett litet flak. Såväl Holden som Ford Australien saluför så kallade ’utes’. Även Fiat Strada och numera nedlagda Skoda Pickup är närbesläktade.

vw saveiro cross

Och precis som så många andra av VW-gruppens småbilar kommer givetvis även Saveiro i en version med gummistövlar kallad Cross. Det är den du ser på bilderna.

Volkswagen Saveiro baseras på Brasilien-tillverkade Gol i hatchback-utförande. Saveiro betyder slup på portugisiska. Alltså ett slags krigsskepp. Saveiro har funnits på de sydamerikanska marknaderna sedan 2009 och det du ser på bilderna är den nya uppdaterade versionen.

vw saveiro cross

Volkswagen Saveiro kommer som standard, förläng eller dubbel-cab (en extra sätesrad) och fyra olika varianter där Cross alltså är den lite tuffare. Motorn är en 1.6-liters fyra som klarar både bensin och etanol och kombineras med en manuellt petad 5-växlad låda för 120 hästar.

"Volkswagen Saveiro", 5 out of 5 based on 1 ratings.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)