Ny version av sportgolfen

Volkswagen Scirocco R

2014-vw-scirocco-r

VW Scirocco är bilen för dig som vill ha en Golf som nästan ser ut som en sportbil. Nu kommer en ny version av den lite sportigare Scirocco R.

Scirocco är som du kanske vet en välkänd vind på spanska. Kanske kommer du även ihåg Volkswagen Corrado? Sådär fasligt snabb eller stark har väl aldrig Scirocco egentligen varit men med nya Scirocco R blir det i alla fall lite mera blås så att säga.

2014-vw-scirocco-r

Själv gillar jag fronten, är neutral till inredningen och ogillar den feta fula baken. Det är dessutom riktigt mörkt och trångt i baksätet om man har oturen att hamna där. Andra bilar i samma segment kan sägas vara exempelvis Toyota GT86, Hyundai Veloster och Subaru BRZ. Enkelt uttryckt bilar med lite tuffare utseende men utan bestyckningen att backas upp den stöddiga framtoningen.

Nya Scirocco R 2014 innebär ingen ny styling utan bilen ser i mångt och mycket ut som vid lanseringen 2008 och det är 6 år sedan nu. En lång tid i bilvärlden. En ny version baserad på VWs MQB-plattform (nya Audi TT bland annat) kommer om två år. Tills dess får vi hålla tillgodo med lite uppsminkning av … bilen.

2014-vw-scirocco-r

Scirocco R 2014 har en tvåliters turbofyra på 276 hästar (tidigare 261) vilket räcker bra för denna lilla lätta bil. Vridet är rejäla 350nm mellan 2500 och 5000rpm. Växellådan är en sexväxlad manuell sak så du ska känna dig riktigt sportig. Notera dock att specarna är klenare än för brorsan Golf R med 296 hästar. Volkswagen värnar huvudmodellen.

Hur VW Scirocco säljer numera? Jo tack, så pass dåligt att den inte längre marknadsföres i Sverige. Går du in på Volkswagens svenska webbplats står den inte att finna över huvud taget. Det gör den å andra sidan desto exklusivare om du faktiskt köper en. Kanske dags för en sväng ned till Tyskland i höst?

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)