Bilsalongen i Paris 2014

Volkswagen XL Sport

volkswagen xl sport

Bilsalongen i Paris öppnar i dagarna och nu börjar bilderna på fräsiga koncept och nyheter läcka ut. Volkswagen XL Sport är VWs sportiga version av den supersnåla koncepbilen XL1 från 2013.

XL1 årsmodell 2013 vägde typ ingenting och hade en elmotor på 190 hästar. Imponerande redan det. Nya XL Sport tar allt ett steg längre och ökar motoreffekten till 197 hästar samtidigt som man filat och trimmat övriga komponenter för en bättre helhet. Motorn är en blott tvåcylindrig Ducati Superleggera (lättad på italienska) V-Twin som kombineras med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. 0 till 100 går på 5.8 sekunder. Motorcykeltillverkaren Ducati ägs numera av VW-koncernen kanske jag ska tillägga.

vw xl sport

Luftmotståndet (drag coefficient) för Volkswagen XL Sport anges till låga 0.258 vilket ger VW titeln ’most aerodynamic sports car’ tillsvidare. Topphastigheten anges till duktiga 270 kilometer i timmen men när det kommer till förbrukning eller utsläpp vill inte Folkvagn presentera några (nya) siffror. Kanske är denna prestandavagn inte alls särskilt snål?

Medan VW har sagt att man ska bygga och sälja 250 stycken XL1 så verkar XL Sport förbli ett koncept åtminstone för tillfället. Det skulle inte förvåna mig om man filar vidare och presenterar något ännu fräsigare nästa år.

vw xl sport

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)