Hisingen, Gent, Chengdu och nu ...

Volvo bygger fabrik i USA för XC90 och V90

Volvo XC90 i Torslanda

Framgångarna med nya XC90 stärker Volvos framtidstro. Nu laddar Hisingen inför lanseringen av helt nya V90 med ny fabrik i USA.

De flesta modellerna tillverkas idag i Torslanda-fabriken på Hisingen i Göteborg men då hela familjen ska bytas ut inom några år passar Volvo även på att planera om produktionen.

I Gent, Belgien tillverkas främst XC60, I Chengdu, Kina främst S60L (långversionen) och i Torslanda idag det mesta övriga. Den nya fabriken i South Carolina kommer självklart att tillverka nya XC90 men även helt nya V90, ersättaren till dagens V70, som presenteras om något år eller två. Se Volvo Concept Estate nedan.

500 miljoner dollar eller dryga 4 miljarder kronor planerar Volvo och kineiska Geely att investera i ihopsättningsfabriken i Charleston. Den initiala kapaciteten blir 100 000 bilar per år men kommer att öka över tid. År 2018 ska den första bilen rulla av produktionsbandet är det tänkt.

volvo-concept-estate-v90

Volvo sålde förra året drygt 55 000 bilar i USA, en lätt minskning jämfört med 2013. En föryngring av flottan är nödvändig och nya XC90 kommer förmodligen att ge rejäl skjuts redan i år. Att tillverka den närmare målmarknaden USA är givetvis rätt drag.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)