Äntligen avtäckt!

Nya Volvo S90 tar över 2017

volvo s90 2017

Så fick vi då till slut se den helt omaskerad, Hisingens stolthet, nya Volvo S90 som ersätter trotjänaren S80. Vi har massor med bilder!


Segmentet stora sedaner är allt annat än lätt. Globalt domineras det totalt av stortyskarna Mercedes, BMW och Audi. I USA är storsedanen själva basen för nästan samtliga märken. Och så har vi lite nyare uppstickare som Jaguar XF och Maserati Ghibli exempelvis.

Försäljningstrenden är dessutom lätt vikande där allt fler köper en SUV. Men målgruppen är ändå stark. För representativa ändamål är det fortsatt stora sedaner som gäller. Tänk EU, FN, ambassader, NATO och så vidare.

Nya Volvo S90 kommer i en lagom lyxig förpackning som givetvis går at pimpa upp rejält vid behov. Precis som med XC90 är målgruppen här kineser. Basmodellerna blir dieslarna D4 och D5 samt bensinaren T5. Det blir även en T8 som precis som i fallet XC90 blir en elhybrid. Grundplattan är samma SPA som i XC90 och i flera kommande modeller.

Det blir såklart massvis med tech och då både i form av säkerhet och infotainment. Volvo utlovar ”world-first safety technologies and highly advanced semi-autonomous features” vilket lovar runt utan att egentligen säga något konkret. Volvo har dock som mål att ingen ska dö i en bilolycka på grund av en Volvo från år 2020.

Den gigantiska Sensus Connect-skärmen kommer givetvis att vara fullt uppkopplad och här ligger väl egentligen bara Tesla längre fram även om BMW ligger ganska nära i hasorna med senaste i-Drive (i nya 7-serien).

Efter Volvo S90 kommer kombin Volvo V90 någon gång i början på nästa år. När bilarna väl når försäljningshallarna och till vilka priser är ännu oklart. Vi får förmodligen vänta till Detroit-salongen i januari på dessa svar.

Gunnar Lindberg Årneby

FounderYebo!World
Före detta redaktör och ansvarig utgivare. Numera skribent då och då. Kör ofta och gärna bil. Privat en BMW 335i Touring. En praktisk och diskret 'sportbil'.

Senaste notiserna av Gunnar Lindberg Årneby (Se samtliga)