Aston Martin DB11 – inte bara för Bond

aston martin db11

Gaydons finest är här! Aston Martin presenterar DB11 på bilsalongen i Geneve. Efter 12 år kommer en bil som inte bara James Bond får köra.

Efter DB9 (presenterad 2004) kommer DB11 på Aston Martin-språk. Men en DB10 speciellt framtagen för Bond-filmen Spectre hann petas in däremellan för att bygga både den brittiske agentens och det brittiska bilmärkets image ännu starkare.

AM DB10 kommer inte att kunna köpas över huvud taget och är förmodligen inte ens en komplett bil på alla sätt men det är nya Aston Martin DB11 som nu äntligen är officiell. Då London inte har någon egen bilsalong (som räknas) så får det bli premiär i Geneve istället.

aston martin db11

Aston Martin DB11 har drag av såväl utgående DB9 som Bonds DB10 men även hyperbilen One-77. Titta exempel på det bakre kvartsfönstret. Taket och silverbågarna är mera konceptet DBX (eller Peugeot RCZ). Fronten är mera DB10 och fälgarna kommer direkt från Bonds bil.

Baken känns oväntat hög för att vara en Aston och mera Lexus än brittisk sportbil om du frågar mig. Men skarp är den helt klart.

aston martin db11

Under huven hittar vi givetvis en V12:a, denna gång med 608 hästar vid 6500 varv och ett vrid på 700Nm redan vid 1500 varv. Samtidigt är volymen mindre än för den V12:a som satt i DB9. Växellådan kommer från ZF, har 8 steg och är helautomatisk. Välj mellan körprogrammen GT, Sport och Sport Plus (så fantasilöst). Vikt 1770 kilo vilket ger 2,9 kilo per kuse. Viktfördelning 51/49.

0-100 tar 3,9 sekunder vilket är avsevärt bättre än DB9 men knappast imponerande 2016. Exempelvis har både Audi och Mercedes kvickare kombisar i programmet. Så istället för rödljusrace får du satsa på njutningen av att äga en Aston Martin i bensinbilarnas sista tidevarv. Här är lite inspiration;

Övertygad? Då är det bara att spara ihop till lite drygt 2 miljoner kronor och ställa sig i kön. Räkna med en bil lagom till vårvintern 2017.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)