Aston Martin DBX SUV

Aston Martin DBX

Den überlyxiga SUV:en Aston Martin DBX med motor från AMG kan se fram emot hård konkurrens när den lanseras någon gång under 2018.

Aston Martin DBX har varit på gång länge nu. Jag skrev om den senast i december 2015. Sen dess har Bentley, Maserati, Jaguar, Alfa Romeo med flera fått fram nya mer eller mindre lyxiga SUV:ar. Alla är bra men ingen av dem slår egentligen BMW X5 när det kommer till value for money.

Vad vi vet idag är att det blir 4/5 dörrar snarare än de 2/3 dörrar som förekom på många tidiga skisser. En SUV måste trots allt gå att lasta med både folk och frakt.  Hur praktisk bakluckan blir återstår att se.

Motormässigt får Aston tillgång till AMGs fantastiskt adaptiva bensin-V8. Inga dyra hemutvecklade V12:or och möjlighet till många olika konfigurationer inklusive hybrid drift. En helektrisk DBX lär komma men inte förrän om några år.

För att bygga DBX har Aston Martin investerat 200 miljoner pund i en ny fabrik i en före detta flygbas i St Athan. Ca 750 nya jobb lovar bolaget att skapa på detta sätt. Aston räknar med att sälja minst 5000 stycken DBX om året runt 2020. Ambitiöst!

Här är Astons egen officiella sida för DBX Concept. Notera hur bilen på sidan fortfarande bara har två sidodörrar.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)