Aston Martin Vanquish Zagato Volante Speedster Shooting Brake

am-vanquish-zagato-volante

Många modellbeteckningar i den titeln. Men faktum är att Aston Martin denna vecka adderar inte mindre än tre nya varianter av Vanquish Zagato.

Eller ja, nya och nya. Alla Astons är ju egentligen samma bil med lite variation men Vanquish är bland det värsta du kan välja motormässigt med en V12:a på närmare 600 hästar.

Vi tar det från början. Föra sommaren visade Aston Martin upp Vanquish Zagato Coupe med riktigt läckra baklysen. Sen dröjde det nån månad och så visades Vanquish Zagato Volante (bilden ovan) upp för primärt den amerikanska marknaden.

Aston-Martin-Vanquish-Zagato-Speedster

Den här veckan får vi även se en Vanquish Zagato Speedster, du vet en cab med såna där plåtbumpar bakom sittbrunnen och utan vettigt tak. Och som om inte det räcker så säger AM att det även är en Vanquish Zagato Shooting Brake på gång. Alltså en sån där hopplöst opraktisk kombi som engelsmän drömmer om att ta till fasanjakten. Fast den är än så länge lite hemlig och gömmer sig under ett draperi.

Samarbetet med karosseria Zagato började redan på 60-talet med superklassikern DB4 GT Zagato och har sedan fortsatt med väldigt ojämna mellanrum. Närmare bestämt en gång på 80-talet (V8 Vantage Zagato) och sedan 2002 betydligt oftare.

am-vanquish-zagato-family

Jag behöver väl knappast skriva att Zagato-modellerna kostar avsevärt mer än ’vanliga’ Aston Martin, tillverkas i väldigt få exemplar och att de alltid redan är slutsålda när vi vanliga dödliga får reda på att de överhuvud taget existerar.

Ska det vara opraktiskt så ska det, jag tar en Speedster tack.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)