Helt nya Audi A7 Sportback 2018 som mildhybrid

audi a7 sportback

2012 såg Audi A7 dagens ljus. 2014 kom en facelift. Nu är det dags för en helt ny bil inifrån och ut. Det här är nya Audi A7 Sportback 2018.

Att det är en A7 Sportback det rör sig om råder det ingen tvekan om, vare sig bakifrån eller framifrån. Ändå är alla veck och plåtar helt nya såsom sig bör hos en lyxkryssare som A7. Jag tyckte förra A7 såg lite deppig ut bakifrån – det verkar vara åtgärdat nu.

Fronten påminner förresten om konceptbilen Prologue från några år tidigare. Inuti är allt helt nytt men visst finns där likheter med lyxlimousinen Audi A8 i sin senaste skepnad. Och givetvis blir det Virtual Cockpit även i nya A7.

audi a7 sportback

Nya Audi A7 Sportback når marknaden i första kvartalet 2018 med start i Tyskland i februari månad. Svensk försäljningsstart blir det nu i november. Men vilken modell ska man då välja?

Ja, här finns det faktiskt bara ett motorval såhär i början. Kanske för att lite försiktigt fasa in de nya knepiga modellbeteckningar Audi bestämt sig för att gå över till. Som kuriosa kan nämnas att dessa nya beteckningar inte är aktuella för USA. De anses för komplicerade för jänkare.

audi a7 sportback

Först ut är Audi A7 Sportback 55 TFSI Quattro S tronic. Det innebär 340 hästar från en treliters bensinsexa med 500Nm i vrid. Modellen är även en mildhybrid med ett 48-volts elsystem som kan driva både det ena och det andra i bilen. Givetvis blir det flera både större och mindre motorer framöver. Och dieslar såklart.

55 TFSI vaddå?
Så vad står då 55 för här? Jo, att denna bil har mellan 300 och 400 hästkrafter. De nya beteckningarna börjar på 30 och går upp till 70 för modeller med mer än 544 hästar.  Inte krångligt alls. Men ganska så onödigt att fixera vid hästkrafter.

Slutligen ska vi då prata pris som traditionen påbjuder. Grundpriset på Audi A7 Sportback 55 TFSI Quattro S tronic är 662 000 kronor. Det faktum att detta redan är publicerat säger mig att det är bråttom att beställa om du vill ha en bil till nästa sommar.

arneby