Bentley Bentayga Limousine SUV

bentley bentayga

Efter en extremt lång upplevd utvecklingsprocess är nu äntligen überlyx-SUV:en Bentley Bentayga klar för rampljuset på bilsalongen i Frankfurt.

Bentley Bentayga är inte bara lyxvarumärkets första SUV, det ska även vara världens bästa, starkaste och snabbaste SUV någonsin enligt Bentley själva.

bentley-bentayga

Bilen visades upp som det nästan utskrattade projektet EXP 9 F redan i Geneve 2012 och sedan dess har det filats rejält på formerna hemma i Crewe. Så sent som i våras visades ett nytt koncept upp i Geneve och denna gång blev mottagandet något varmare.

Motormässigt blir det en W12 med både direkt och indirekt insprutning, cylinder-deaktivering (för att spara soppa) och start/stop-system. Dessutom många moderna hjälpsystem. Många läskiga nymodigheter för den traditionella målgruppen som dock är på utdöende. 600 hästkrafter och ett vrid på närmare 900 Nm ska få fart på plåtschabraket.

bentley-bentayga
Vad ska man säga om designen egentligen? Väldigt Bentley är den i alla fall och du lär inte se alltför många av dessa på vägarna framöver så kanske är dess lätt glosögda bak rätt väg att gå.

Vad Bentley Bentayga ska kosta vet jag inte idag men räkna inte med under 3 miljoner kronor. När en ’enkel’ Ferrari 488 kostar över 2 miljoner måste givetvis tillverkare som Bentley och Rolls Royce distansera sig ytterligare prismässigt. Givetvis finns det i det närmaste oändligt antal olika sätt att speca sin nya Bentayga. Börja med att välja bland över 90 olika lackkulörer.

bentley-bentayga

Dagens Bentley-utbud består av nio olika Continental-modeller, två olika Flying Spur och en ny Mulsanne som ersätter en äldre. En SUV kan förmodligen öka på försäljningen rejält framöver. Och räkna med flera varianter på Bentayga framöver. Exempelvis en Speed-version och en hybrid av något slag.

Senaste inläggen av Gunnar Lindberg Årneby (se alla)